Racen Spelsau

Vi har udelukkende én slags får på Torupgaard. Racen hedder Spelsau og er af nordisk oprindelse. Fra Norge er den helt tilbage i vikingetiden blevet spredt til de andre nordiske lande og ligner derfor fårene på Færøerne, Island og Grønland. 

Vikingerne benyttede Spelsau som husdyr i Danmark, og noget af det, vikingerne var eksperter i, var at lave sejl af Spelsauuld. I mange år var Spelsau glemt i Danmark, men for godt 30 år siden blev racen igen importeret fra Norge. Spelsau tilhører gruppen af nordiske korthalefår (så denne race halekuperes ikke). Nu er der cirka 1.000 Spelsau i Danmark, og interessen for racen er stigende. Racen er kendt for sin gode smag. 

Lammene fødes typisk fra april til juni, og tilbringer hele deres liv i det fri. Torupgaard lam lever udelukkende af modermælk og græs, det giver magert, vildtagtigt og sundt kød, som siges at være kræftforebyggende. Spelsau er et hårdført, nøjsomt og vågent får med gode flok- og moderinstinkter. Det klarer sig godt på marginaljorder, strandenge, hedeområder o.lign. Fåret er derfor ideel til naturpleje. 

Besætningen har M-3 status. Det vil sige, at den er overvåget af myndighederne og er sygdomsfri. 

Både jordbruget og dyrene er klassificeret som økologiske.